Warning: include(/home/novinars/public_html/wp-includes/assets/script-loader-packages.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/novinars/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 239

Warning: include(): Failed opening '/home/novinars/public_html/wp-includes/assets/script-loader-packages.php' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php56/root/usr/share/pear') in /home/novinars/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 239

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/novinars/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 241
Фестивал ћириличних брендова – e-Гимназијалац

Фестивал ћириличних брендова

Ћирилица није против латинице, већ је ту да очува историјски значај. Она је, заправо, наш оригиналан производ.

 

У Новом Саду, 13. новембра 2019. године, одржан је први Фестивал ћириличних брендова којем је имала част да присуствује наша секција. На фестивалу су говорили: Иван Топић, Милорад Симић, Петар Станојловић, Арно Гујон, Данило Вуксановић, Николина Тутуш, Александар Раковић и Слободан Роксандић.

Шта заправо чини обележје једног народа? По чему се нека држава издваја и шта је описује? Језик и писмо свакако да јесу два важна симбола државе и њених становника.

У Републици Србији је у службеној употреби ћирилично писмо. Поред ћирилице, већи део држављана наше земље користи латиницу. Закључујемо да је једно од наших такозваних украса заправо коришћење званичног писма.

Међутим, колико смо ми свесни те чињенице?

Хајде да се за тренутак вратимо у прошлост. Творци ћирилице јесу Климент и Наум Охридски. Они су, у Преславу, у Преславској школи око 890. године створили ћирилицу. Име је добила по њиховом учитељу Ћирилу. 

Током векова, многи народи су се борили за ову државу и њена обележја. Заправо, и наш задатак данас је исти. Колико га ми, заправо, испуњавамо?

Да неко писмо не би изумрло, оно би требало да се користи и свакодневно употребљава. Неки од вас се, можда, сада смеју на моју претходну констатацију, али… Сагледајмо чињенице. Друштвене мреже, у данашње доба, имају велики значај. Насловне странице многих друштвених мрежа нису написане већ поменутим писмом. Колико од вас, који читате овај чланак, пише поруке или мејлове ћирилицом? Многи значајни сајтови написани су латиницом. Да ли се професори сусрећу са проблемом да деца, на писменим задацима, мешају ћирилицу и латиницу? Којим су писмом написане књиге које читате? Какви су логотипови српских фирми и брендова? 

На предавању је речено да ми треба да промовишемо своје писмо и државу. Као велики обожавалац моде, запитала сам се… Зашто је срамота да гардероба која има натписе на себи, нема натпис написан ћирилицом, него латиницом? Због чега ми можемо да носимо натписе са, на пример, кинеским словима, а не можемо оно што је наше? 

Најбитнија ствар јесте да разграничимо; није поента да развијамо и промовишемо ћирилицу, а да кудимо латиницу или друге државе. То је погрешно схватање.

Ћирилица није против латинице, већ је ту да очува историјски значај. Она је, заправо, наш оригиналан производ.

 

Теодора Жерајић, II10