Warning: include(/home/novinars/public_html/wp-includes/assets/script-loader-packages.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/novinars/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 239

Warning: include(): Failed opening '/home/novinars/public_html/wp-includes/assets/script-loader-packages.php' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php56/root/usr/share/pear') in /home/novinars/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 239

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/novinars/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 241
Хамлетовско питање у роману „Корени“ – e-Гимназијалац

Хамлетовско питање у роману „Корени“

     Свако од нас је барем једном у животу Хамлет. Хтели то или не, доносимо тешке одлуке. Да би нам било лакше и да бисмо били спремнији за тај тренутак, важно је да радимо на себи.

Свако дете се труди да испуни очекивања својих родитеља. Жели да они буду поносни на њега једног дана. Исто тако, родитељи теже да од своје деце направе савршене креације и тако исправе неке своје грешке. Гледају их као своје наследнике и преносиоце знања и искуства. Међутим, то се често отме контроли. Маме и тате умеју да претерају. Почну да се поистовећују са својом децом и од њих несвесно праве своје копије. Деци то онда представља огроман терет и доводи их у неизбежну, а веома непријатну ситуацију. Како рећи не, а не разочарати оне који су нам дали живот?

У роману „Корени“ Вукашин Катић се налази у овој тескобној ситуацији. У његовој глави је питање „Бити татин син или не бити татин син?“ . Како оцу рећи не? Како, након свега што је учинио за њега и његово образовање?

Аћим, Вукашинов отац, целог живота види њега као свог наследника. Учи га свему што зна и свему што сматра исправним. Шаље га у Француску на школовање како би од њега створио бољег политичара и говорника. Прецизније, како би од њега створио бољег и речитијег радикала – своју модернизовану, унапређену верзију. Управо се тада у Вукашину и догађа промена. Истина, полако и постепено. Одлазак у колевку грађанских слобода и центар грађанских револуција из мале, конзервативне и неразвијене Србије је изузетно тежак и велики корак. Тада Вукашин схвата да његов отац није у праву и да би требало да прихвати нова учења како би напредовао.

Познавајући свог оца, Вукашин је знао да му он неће дозволити тако нешто. Научен да поштује обичаје и традицију пред либерализмом модерног Париза, Вукашин се налази пред најтежим избором свог живота. Бити татин син, послушати његове речи, остати патриота и у опанцима шетати по Паризу, или не бити татин син и у Прерово и Београд отићи у оделу с цилиндром на глави? Како сломити оцу и брату снове и осећања? Како изаћи пред снају? Иако је временом схватио шта треба да учини, до момента када је стао пред оца није донео коначну одлуку. Без обзира на то што је знао колико је радикалска политика његовог оца конзервативна и погрешна. Без обзира на сигурност у своју политичку идеологију. Без обзира на одабир његовог срца. Док се није нашао с оцем очи у очи, није донео коначну одлуку.

Вукашин је знао да ће Аћимова реакција бити страшна и да га неће подржати. Био је спреман на последице. Знао је да ће се разочарати у њега. Помирио се са чињеницом да више ништа неће бити исто. Био је свестан да у тој кући за њега више неће бити места. Надао се, једино да ће Аћим за унуке имати срца. Надао се, иако је знао колико је његов отац суров. Међутим, није знао да ће то свима променити животе. Након његове одлуке, свима се судбина мења. Турски ланци који су целу породицу стискали и држали се кидају. Ипак, нису сви знали да свој пут правилно изаберу. Слобода је породици Катић непозната. Без обзира на силу којом су они, несвесно, покушавали да те ланце задрже око руку и ногу, они се кидају јер је то неизбежно. Неспремну за све ово, породицу Катић дочекује трагедија. Свађа, раздор, болест, смрт обузимају све чланове и ломе их пред вратима модернизације.

Свако од нас је барем једном у животу Хамлет. Хтели то или не, доносимо тешке одлуке. Да би нам било лакше и да бисмо били спремнији за тај тренутак, важно је да радимо на себи. Морамо упознати себе кроз науку, спорт или уметност. Чињеница је да никада нећемо бити потпуно спремни, али довољно је да будемо свесни. То је одлука која мења живот и нама и нашим ближњима, зато је важно како је доносимо. Тешко је од два зла одабрати мање, али барем, по мом мишљењу, мање је оно које нас не чини мање својим. Када је реч о одлуци, бити свој или не бити свој, мој одговор је увек бити свој, јер ту нема грешке. Ако ову одлуку донесемо како је исправно, све остале ће бити исправне.

 

 

Уна Лукић IV2

Проф. Драгана Бошковић