Понос наше школе – Хор Гимназије „Светозар Марковић“

 

Постоји једна пословица у којој се каже „Ради сваки посао као да је једини, дај све од себе, уживај у процесу и не размишљај о резултату.“ Ми дајемо свој максимум, уживамо и дружимо се кроз рад, а сложићете се, то су најлепша дружења.                                                                                                                                                                                              проф. Маја Дринчић

Интервју са професорком Мајом Дринчић

Колико чланова броји хор и како постати члан хора?

Драго ми је што могу да кажем да наш хор у протеклих неколико година броји стотињак чланова. Сваке године организујем аудицију на којој бирам нове чланове. Увек ми фали момака, јер се на аудицију одазове много више девојака. Лепо је видети да мотив за певање у хору није само оцена из музичке културе током прве две године, већ се на хор пријављују и старији ученици.

Како изгледају пробе хора и колико често се састајете?

Састајемо се два пута недељно по сат и по времена, мада дужина пробе уме да варира. Уколико нам се ближи неки наступ пробе су чешће и дуже, како бисмо све добро увежбали.

Који су то наступи које хор има током године?

Свакако, најважнији наступ је за Дан школе, али поред њега нађе се ту још доста других, јер је мој циљ да се хор што више покаже и ван школе.

Да ли уживате да радите са једним средњошколским хором и колико напорно је водити га?

Свакако да уживам, али уме да буде доста напорно и мени као и деци, посебно пред битне наступе, јер су тад пробе врло честе, умеју да буду и целодневне.

Како бирате репертоар за наступе?

Сваке године за школску приредбу и друге наступе бирам нов репертоар, како би деци, публици било занимљивије, а мени то представља изазов.

Шта мислите о музици коју млади данас слушају?

У свом педагошком раду дошла сам до сазнања, а то ме веома радује, да не мали број младих слуша квалитетну музику.То ће им, обзиром да су у узрасту у ком је све подложно променама у свим сферама живота, представљати добру полазну основу за даљу надградњу свог музичког укуса. Не заборавите да укус није оно са чим се рађамо већ што развијамо током живота.

Како видите будућност хора и оркестра Гимназије „Светозар Марковић“?

Постоји једнапословица у којој се каже „Ради сваки посао као да је једини, дај све од себе, уживај у процесу и не размишљај о резултату.“ Ми дајемо свој максимум, уживамо и дружимо се кроз рад , а сложићете се, то су најлепша дружења.

 

Дуња Павлица 37

Марко Марић 35