Отворено XXIV Шкoлско позорје

 

Интервју са директорицом Татјаном Вукадиновић

Ако позориште игра  улогу коју би требало да игра, даје критику друштва и бави се актуелним темама, онда га људи радо посећују

Какав је значај Школског позорја као фестивала?

Школско позорје је од изузетног значаја за нашу Гимназију, образовну заједницу и друштво. Неговање љубави према уметности уопште, а посебно према позоришној уметности, саставни је део образовног и васпитног рада. Од античког доба до данас знамо да уметност има важну улогу за једно друштво и водећи се том чињеницом трудимо се да створимо добре услове за рад драмске секције, а исто тако и за овај позоришни фестивал. У месецу октобру покрене се једна велика стваралачка  енергија по многим школама у Војводини, где је такође однегована и где постоји позоришна традиција, па се кроз игру и креативност ради на адаптацији текстова, режији и свему осталом што чини једну представу, којом се школе данас представљају на нашем фестивалу.

Драмска секција наше школе има дугу традицију. Колико је она важна за нашу Гимназију?

Изузетно је важна! Поменула бих да је доајен драмске уметности у Србији, господин Душан Ковачевић, наш бивши ученик, неко ко је пре 45 година покренуо рад тадашњег Атељеа 88. Тако се звала прва драмска трупа у нашој Гимназији, јер је толико било столица у тадашњој сали. Рад драмске секције је нешто што представља једну константу и верујем да ће се очувати и убудуће.

У којој мери су ученици привржени позоришту данас? Да ли број посетилаца позоришта опада из године у годину?

Са једне стране присутне су многе негативне тенденције у популарној култури, посебно у оној која се негује у масовним медијима. Такође, поменула бих ријалити програме, неке трендове у музици који заиста озбиљно доводе у питање читав наш образовно – васпитни рад. Тешко је давати процене колико људи данас негује позоришну културу, али мислим да ти људи постоје. Ако позориште игра улогу коју би требало да игра, даје критику друштва и бави се актуелним темама, онда га људи радо и посећују. Сви ми који одлазимо на позоришне представе, видимо да није лако наћи улазницу и да се то чини неколико месеци раније. Претходних месеци смо организовали две посете позоришним представама у Београду у „Атељеу 212“. Наравно, то је награда и дар Министарства просвете нашој Гимназији за постигнуће у претходном периоду.  Ми смо најистакнутије ученике из драмске, новинарске, библиотечке и других секција позвали, па су и они имали прилику да гледају сјајне представе.

Какав је значај представа као живих лекција?

Мислим да је изузетан. Осим естетског угођаја који имамо док гледамо представу, добијамо и подстицај да размишљамо и креирамо властити став према неком феномену, што је и најважније од свега. Добра позоришна представа нам може помоћи да сами себи разјаснимо неке актуелне појаве и проблеме са којима се сваки човек данас сусреће.

 

 

Елена Прњић III3