Излет у Сремску Митровицу

У суботу,  12.10.2019. године, ученици првог разреда наше Гимназије, захваљујући професорима историје Сањи Глуховић Васић, Драгици Илић Николић и Пача Арпаду и професорима географије Лидији Лалевић и Теодору Чичевском, посетили су Сремску Митровицу и видели њене знаменитости. Места која смо имали прилику да обиђемо су Царска палата, Музеј Срема и Археолошко налазиште Музеја. На сваком од наведених места био је кустос који нас је провео кроз одредиште и испричао нам нешто више о њему. Целокупан излет трајао је око шест сати, рачунајући пут и два сата предвиђена за слободно време. Ученици који су ишли на излет имали су задатак да направe презентације о различитим знаменитостима које cу видели и да их касније презентују на часу историје.

Први локалитет који смо посетили била је Царска палата. Ту смо могли да видимо како је изгледао део палате у којој су некада живели Римски цареви.Тај део је био резиденцијални и претпоставља се да су се ту налазиле приватне просторије за становање царске породице. Осим тога, научили смо нешто о изградњи Сирмијума и о томе одакле потиче данашње име града.

У Музеју Срема погледали смо сталну поставку „Срем кроз векове“. Она презентује изузетно богату историју овог подручја у периоду од краја 12. Века све до половине 20. века. Велики број музејских предмета од посебног историјског значаја нам је додатно помогао да упознамо прошлост  Срема одкад је он био део средњовековне Угарске државе, преко турског и хабзбуршког периода и све до Срема за време Краљевине Југославије.

Археолошко налазиште Музеја обилује бројним камен им споменицима, надгробним плочама, жртвеницима…  Они датирају из римског периода, а већина је сакупљена у 19. веку.  Предмети су врло лепо очувани, на већини постоје оригинални натписи из тог периода.

Завршни део излета чинило је слободно време које су ученици искористили да прошетају градом, поједу нешто или да се друже у парку.

Ради едукације и лепо проведеног времена треба организовати више излета попут овог.

 

Марија Добрић I3      и Марија Вукајловић I3