Округли сто другог дана Позорја

У разговору за Округлим столом другог дана Школског позорја учествовали су редитељ Петар Јовановић, чланови Дома ученика средњих школа Сремска Митровица, ђаци Гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове и ђаци Гимназије „Јан Колар“ са домом ученика Бачки Петровац. Редитељ је пријатно изненађен колико младих људи се интересује за глуму и режију, истиче да они својим улогама и делима могу да оплемене друштво у ком живе. Позориште је дуга традиција, која траје око 2500 година, а на младима је да је прилагођавају свом времену и преносе даље. У позоришту је кључна добра комуникација и размена енергија, како међу глумцима, тако и са публиком, јер професија глумца и позориште као институција постоје због публике.

Редитељ Петар Јовановић је истакао да је у позоришту битан сукоб на сцени, који не мора представљати агресију, то може бити и пољубац, али битно је да он постоји, јер он чини радњу комада. Све што радимо на сцени представља неку врсту знака, тако да је врло важно да публика, на основу глуме, може да протумачи његово право значење.

Глумци представе „Љубавни четвороугао“ Дома ученика средњих школа из Сремске Митровице, заједно са редитељем, одабрали су да играју комедију, јер је ређе виђена у поређењу са драмама током претходних пар година. Иако су играли комедију, покушали су да је приближе свакодневици, да истакну врлине и мане модерног друштва. Истакли су да им припрема није била напорна, јер су се, током проба првенствено забављали. Петар Јовановић истакао је да у појединим деловима фали сукоба. Такође, сугерисао им је да поједине реплике не морају да изговоре, ако их добро пренесу помоћу свог глумачког умећа. Похвалио је динамику и ритам представе и истакао да им промене између сцена нису биле предуге, у поређењу са другим представама.

Представа „Погледај дом свој анђеле“ Гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове бавила се сличном тематиком као јучерашње представе-наркоманијом. Желели су да покажу процес пропадања девојке и проблеме са којима се суочава.

Како би показали свој таленат за глуму, ученици Гимназије „Јан Колар“ одабрали су комедију „Љубавно писмо“, јер сматрају да им такви комади леже. На текст су случајно наишли, а у њему им се свидела врста хумора и глумци су могли да се пронађу у својим улогама. Редитељ Петар Јовановић похвалио је енергију глумаца на сцени, кроз коју се видело да су уживали у својим улогама. Сугерисао им је да музику између сцена могу скраћивати како им одговара, да се не би десило да сцена траје краће од музичке теме. Истакао је да су одлично користили простор на сцени. Неке сцене су требали да дораде како би се схватило њихово суштинско значење.                               

                                                                                                                            Дуња Павлица