Наши гости – ученици и професори СОУ „Коста Сусинов“ из Радовиша (Македнија)

Група професора и ученика из СОУ „Коста Сусинов“ Радовиш, Македонија посетила нас је у периоду од 30.10 до 1.11. у оквиру пројекта „Млади одговорни за свет“. Посету су организовали школски психолог професорица Љиљана Арађански Рајков, професорица енглеског језика Данка Вучковић и професорица географије Лидија Лалевић. У посету нашој школи дошао је директор школе из Радовиша Гоце Лазаров, четири професорице и 17 ученика. У тродневној посети наших гостију учествовали су ученици из одељења III5 и II7, као и неколико ученика из четвртог разреда.

Првог дана посете угостили смо госте у свечаној сали Гимназије уз говор добродошлице и неконвенционално дружење. Потом су гости отишли до хотела да се одморе и освеже, а након тога уследио је обилазак дела града у који су нас повели ученици четвртог разреда. Обишли смо новосадску Синагогу, Јевреску улицу, Трг Младенаца, Трг Галерија, Улицу Васе Стајића као и Трг Слободе и улицу Краља Александра. После обиласка имали смо слободно време за дружење и индивидуалан обилазак града.
Други дан провели смо у обиласку другог дела Старог града и Петроварадина, а пре обиласка смо имали представљање обеју школа у свечаној сали. Нашу школу представили смо презентацијом и филмом „Знање на делу“ новинарске секције. Када смо кренули у обилазак прошетали смо улицом Лазе Телечког, Улицом Јована Јовановића Змаја, Дунавском улицом и Дунавским парком. По обиласку Старог града отишли смо до Споменика жртвама рације на кеју Жртава рације. Полако смо се попели на Петроварадинску тврђаву где смо уживали у погледу на Нови Сад. Гости су имали слободно после подне.
Последњи дан смо одлучили да покажемо нашим гостима како изгледа настава код нас и одвели смо их на час хемије код професорице Сање Перић који је одржан у свечаној сали, после кога смо одгледали филм о Холокаусту који су радили ученици, а ментор је професорица историје Александра Поповић. Након филма отишли смо на час енглеског код професорице Данке Вучковић где смо могли да научимо нешто о Ноћи вештица и њеном празновању. По завршетку посетили смо Природњачки музеј где смо имали прилике да видимо сталну поставку музеја и изложбу фотографија природе Војводине. Након посете музеју имали смо слободно време у Дунавском парку које смо провели певајући и дружећи се. Гости су имали слободно после подне, а увече смо сви заједно присуствовали Књижевној вечери у библиотеци Гимназије. На књижевној вечери атмосфера је била позитивна, а наша професорица Данка Вучковић узела је гитару и засвирала нам неколико македонских песама које смо сви заједно певали. На самом крају књижевне вечери поделили смо своје утиске о посети наших гостију којом смо, верујем, сви били више него задовољни. Разменили смо пар лепих речи и поздрава, а потом смо отишли на дружење у један локал у улици Лазе Телечког. Нажалост, то је био последњи дан нашег дружења, опростили смо се једни од других уз пуно загрљаја и бљесака блицева. Испратили смо наше госте до њиховог аутобуса, а они су се сутрадан упутили својој кући.

Марко Марић III5