Заузми позу, читај прозу!

др Владислава Гордић Петковић  „Саговорници (ученици) су били савршени. То су врхунски професори који су хтели да пренесу своје знање”. 

Сваке године ученици наше Гимназије се радују и усхићено припремају за Прозафест, међународни фестивал прозе. Посебну улогу у овом фестивалу имају Трбине младих, које се заснивају на разговорима ученика са ауторима. Следећег дана, аутори гостују у гимназијама. Ове године је дошло до неочекиваних измена, па се фестивал прозе, уместо у априлу одржао у септембру (од 25. до 28. септембра). Због тога су ове године у Прозафесту, осим ученика треће године, учествовали и бивши матуранти који су се вредно и с посебном жељом припремали. Њихов ментор била је професорка српске књижевности и језика, Драгана Бошковић Томић.

Аутори који су учествовали су: Миљенко Јерговић (добитник награде „Милован Видаковић“), Енес Халиловић, Боривој Радаковић, Срђан Срдић, Ранко Рисојевић, Радивој Шајтинац и Радмила Гикић Петровић.Нашој школи припала је част да угости два аутора: Енеса Халиловића и Срђана Срдића.

Разговор са Енесом Халиловићем, о његовим књигама „Ако дуго гледаш у понор“ и „Чудна књига“, водили су бивши матуранти наше Гимназије, Александра  Хајдер, Нина  Чегар, Стефан Дударин, Вукашин Чађо и ученица III3 Милица Срданов. Разговор је трајао дуже него што је било предвиђено, неке од најважнијих тема биле су етика, естетика, филозофија и психологија (памћење).

Сутрадан, разговор са Срђаном Срдићем о његовој књизи „Сребрна магла пада“ су водиле, такође, бившe матуранткиње Ива Субашић, Сара Шиљак и ученице III2 Уна Лукић и Јана Шумарац. Најинтересантнија тема је била структура његовог романа која је веома специфична, атипична и изузетно захтевна. Такође, тема је било данашње друштво и његови проблеми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прозафест је завршен 28. септембра у Културном центру. Завршила га је ауторка др Владислава Гордић Петковић похвалом ученицима: „Саговорници су били савршени. То су врхунски професори који су хтели да пренесу своје знање”.

Уна Лукић III2