Критички приказ представе ,,1974.“

На самом почетку представе на сцени се налазе столице, које су постављене тако да изгледају као распоред седишта у трамвају. Радња представе се одвија првог априла 1974. године када се гасе трамвајске линије у граду. Наиме, ради се о мјузиклу, документарно-историјског карактера, са пуно музичких нумера које свирају двојица гитариста. Употребљаване су углавном познате музичке нумере − од песама из комунистичког доба до Битлса, а извођено је и неколико оригиналних. Нумере су веома добро урађене и глумци су талентовани за музику па су оставили добар утисак.

Представа је већини публике била поприлично неразумљива због превелике количине података које су ликови износили. Сцену у трамвају пратили су и звучни ефекти трамваја, али се нису добро чули па је атмосфера вожње трамвајем била неаутентична. Техничка подршка је била коректна и светла су  на време гашена и паљена у току представе, тако да ниједан глумац нити једног тренутка није био у сенци. Сценографија је била минималистичка и подсећала је на изглед трамваја.

Глума је била поприлично неубедљива  − глумци су изгледали као да рецитују текст на сцени; правили су велике паузе између неких дијалога и чекали су да њихов саговорник заврши како би они могли да изрецитују остатак свог текста.

Глумци нису били слободни при кретању по сцени, само у једном тренутку представе одглумили померање у трамвају због заустављања возила, а у свим другим ситуацијама су се понашали и кретали по сцени као да се не налазе у возилу. Костими глумаца су веома лепо усклађени, осим два свирача који су били модерно обучени. Дикција глумаца је била добра, били су гласни и јасни.

До краја представе није остало јасно да ли су се музичке нумере одвијале у трамвају или су биле само коментари на дату тему о којој се у том тренутку представе говорило. Заправо, ради подсећања на дан када су укинуте трамвајске линије у Суботици представа приказује мемоаре људи који су 1974. године били матуранти гимназије у Суботици.

 

Марко Марић II5