Критички приказ представе „1974.“

Последњег дана Позорја, суботичка гимназија „Светозар Марковић“ извела је представу „1974.“. Радња прати групу људи која се последњи пут вози трамвајем пре његовог укидања.

Јутро. Дан шале. Освануо је и за Суботичане тужан дан. Низ догађаја обележиће ово априлско јутро 1974. године. У трамвају су музичари, певачица, гимназијалци, кондуктер и жена затвореника Клебечка.

Могло се приметити да је сценографија била једноставна, али сасвим довољна да би се приказало оно што је редитељ замислио. Све што су имали на сцени су и користили.

Радња саме представе смештена је у прошли век, како нам и сам назив може рећи. Менторка, редитељка, а уједно и ауторка текста желела је да прикаже време њене младости, те је кроз сећања покушала да нас врати у тадашњу Југославију.

Гледајући представу публика је могла да створи илузију сна или старог филма. Оно што је појачало тај доживљај били су феноменални костими, које су они сами осмислили и урадили.

Читав текст је био приказан као игроказ, где су, кроз певање и уживање на сцени, глумци могли да нам приближе време Тита, „Битлса“ и кризе у Југославији.

Глума и текст нису били захтевни. Глумци су кроз већи део представе рецитовали своје реплике. Рецитовање се могло приметити кроз јасно изражавање и наглашавање сваке речи. Такође, током дијалога је било доста пауза, те је изгледало да они који су на сцени нису били увежбани. Током читаве представе глумци су имали проблем да се прилагоде новој сцени, те су окретали леђа публици.

Оно што је техничка подршка могла да исправи јесте звук трамваја у позадини, који је могао бити гласнији.

Пошто је све приказано попут мјузикла, ученици су имали прилику да певају и свирају на сцени. Извођене су различите нумере из 20. века, а талентовани музичари су их изнели на предиван начин.

Ова представа, приказана у облику мемоара, имала је за циљ да нас врати у прошлост.

 

Елена Прњић III3

 

One thought on “Критички приказ представе „1974.“

  1. Bravo Elena, prikaz potpuna, ocena svih elemenata i delova u predstavi sveobuhvatna i kriticna. Uzivala sam i divila ti se 😊

Comments are closed.