Округли сто другог дана Позорја

Позориште представља вид забаве, али ту забаву не треба олако схватити. Представа је играна верзија живота и из сваке можемо нешто научити. Када глумци осете реакцију публике, схватају да су направили прави посао. Задатак редитеља је да, заједно са глумцима, нађе начин да усмери пажњу публике. Овим речима редитељ Петар Јовановић отворио је Округли сто другог дана Позорја, најављујући разговор о представама „1984.“ Гимназије „Светозар Марковић“ из Новог Сада и „Радован III“ Гимназије „Јан Колар“ из Бачког Петровца.

Представа „1984.“ имала је низ ситних грешака, али и поред тога су остварили одличан резултат. Било је неколико техничких потешкоћа, као што су проблеми са пројекцијом и светлима, а редитељ Петар Јовановић им је скренуо пажњу да то не би требало да се дешава, јер су ти проблеми лако решиви. Редитељ је истакао да су добро пренели сопствено виђење романа и да су успешно убацили елементе данашњице. Савет редитеља за неке од глумаца је да пораде на дикцији, јер се у неким деловима сале нису јасно чули. У позоришту треба навести публику да мисли својом главом и да, иако глумци не говоре много, могу да закључе суштину радње. Идеја романа је да покаже да се губи интимност, у шта су нас глумци и уверили. Редитељ Петар Јовановић је глумцима представе „Радован III“ сугерисао да поред условљеног трајања треба да пораде на упечатљивом завршетку представе. Такође, истакао је да му се свиђа њихова обрада дела и текста, да су добро искористили оно што им писац нуди у комаду.

Порука Округлог стола била је: ако размишљамо својом главом, можемо сагледати своје грешке, па тиме и напредујемо у правом смеру.  

 

Милица Томић II6,  Дуња Павлица II7