Форензичка токсикологија

Ђаци наше Гимназије имали су прилику да 19.4. у Свечаној сали присуствују предавању „Форензичка токсикологија” које је водио проф. др са Природно-математичког факултета у Новом Саду, Слободан Гаџурић. Често ученици проводе време гледајући криминалистичке серије, у којима је главна тема управо форензика. Како све то изгледа ван малих екрана сазнали смо од проф. др Гаџурићa.

Да ли су Вам знања која сте стекли током студија и усавршавања помогла?

Знања која сам ја стекао пре много година на основним студијама, нису довољна да данас радите било шта, јер морате константно да се усавршавате, а та континуирана едукација је за нас који смо ово одабрали да радимо животна, њој нема краја. Стечена знања су велика, нарочито ако та знања доносите из иностранства и примењујете их овде. Једноставно, морате континуирано да наставите да се едукујете, јер другачије не може.

Да ли сте имали прилику да примените знање у пракси?

Увек се примењује знање у пракси. Ја од почетка предајем као професор, а када има потребе да се уради нека анализа у циљу вештачења, коју не може да уради Национални центар, ми то урадимо. Радимо анализе дрога, рукописа..

Који Вам је био најзанимљивији случај до сада?

Занимљиве су ми анализе рукописа мастилом. Испитујемо да ли је стварно датом оловком нешто написано или није, као и да ли је неки човек стварно потписао дати тестамент. Врло је једноставно и лепо, јер се лако закључује.

Како сте Ви одлучили да се бавите баш овом облашћу, односно шта је оно што вас је привукло?

Аналитичка хемија је сува хемија, а студент када завршава факултет хоће да зна и нешто из праксе и оно што је опипљиво. Онда нам је пала на памет идеја да урадимо неке ствари, где у ствари све што је студент учио четири године може да примени на конкретан случај, као и да повеже аналитичку, органску и биохемију.

Да ли сте имате прилику да у приватном животу користите стечена знања?

Па, не баш. Понекад се сруши неко на улици, па му помогнем, али овако иначе, не.

Какав је одзив младих? Да ли су заинтересовани за форензику?

Јесу и те како. Форензика је данас изборни предмет на хемији на петој години, као форензичка хемија и свима се свиди тако да га сви одслушају, као да је обавезан, а није.

Шта бисте препоручили за даље нама који смо сада средњошколци? Имате ли неки савет да нам дате?

Природне науке, увек! Све остало је у реду, ако ћете да се учаурите у граду и да будете познати адвокат или правник, рецимо. Ако желите да видите свет и да радите у свету, као и да вас људи из света знају, онда природне науке.

Томислава Николић, Катарина Перовић и Милица Томић II6