Booktalk у нашој школи, интервју са Ненадом Шапоњом

У склопу регионалне књижевна конференција Booktalk  која се ове године одржавала у Галерији Матице српске и Спомен-збирци Павла Бељанског, новосадске гимназије и средње школе имале су прилику да угосте по једног од учесника ових панела.

Наш гост је био Ненад Шапоња, директор и уредник издавачке куће Агора. За реализацију овог  пројекта у нашој школи била је задужена проф. српске књижевности и језика Драгана Бошковић. Господин  Шапоња је говорио о томе колико је захтевно водити издавачку кућу која не робује комерцијалној литератури и агресивном маркетингу. Иако је по струци психијатар, љубав према књижевности, која се родила у средњој школи, никада  се није смањила и није јој се могао отети. Због великог броја обавеза, не стиже много да пише, али зато радо и често чита дела других стваралаца. Препоручио нам је занимљиве књиге које су на њега оставиле посебан утисак. То су ,,Чаробњак”  Џона Фаулса и ,,Златна бележница” Дорис Лесинг. Разговор је трајао 45 минута,  недовољно да се поставе сва питања, која су у тим тренуцима навирала као бујица. Ипак, господин Шапоња је одвојио своје време и одговорио нам на нека најинтересантнија питања.

Како за Вас изгледа просечан читалац у Србији данас?

Радознао. Свестан да је навиком читања задобио тајне кључеве за улазак у друге светове.  Шалим се, не мора, и најчешће није тога ствестан, али то свакако осећа. Зато се и враћа књигама јер осећа да у њима постоји нешто што је битно за њега.

О чему Ви најчешће пишете? 

И ја управо пишем о тим стварима за којима трагам у књигама, о оним стварима које су битне за мене. Наравно, када пишете књигу, то што је битно за вас, мора да буде битно и за друге, иначе, зашто би људи читали ваше књиге.

 Како бирате књиге које ћете издати?

Имам ту срећу да објављујем управо оне књиге које се мени допадају као читаоцу. Бирам увек нешто ново, другачије, нешто што може померити ствари. Као што када читате књигу, волите да не знате завршетак, тако и када је бирате као уредник, желите да изненадите свог читаоца, да му откријете нешто ново. Наравно, подразумева се да је књига добро написана.

Како коментаришете то да су данас најпопуларније књиге о натприродним појавама и бићима? 

Нисам баш сигуран да су то најпопуларније књиге, али су свакако популарне за одређени узраст. У неком моменту сви пожелимо да се изместимо у свет фантазије и то је сјајно путовање. У другом, пак, тренутку, радо би отишли на неко опипљиво путовање.  Временом се интересовања се мењају, па читамо различите књиге.

Која је ваша порука за тинејџере? 

Да се труде да буду оно што јесу и у чему су најбољи. Да уживају у сваком дану.

На крају разговора истакао је да је за њега ово било дивно искуство и да би волео да понови овако нешто.

Уна Лукић II2