Докле ћемо овако?

Свакодневно се сусрећемо са баченим смећем по улицама, са графитима по фасадама зграда… Но, да ли смо се икада запитали када ће то престати и када ћемо живети у чистој и уредној средини? Или пак уопште не размишљате о томе и ви бацате смеће где стигнете? Томе мора доћи крај! У овом чланку можете да видите слике „свакодневних призора“ уз кратак опис слике, који ће, надам се, оставити некакав утисак на вас.

Дата слика приказује тек окопану земљу градског зеленила припремљену за зиму, но на слици видимо да некоме није био довољан само пут, већ се морао попети на ивичњак и изгазити тек окопану земљу. Радници градског зеленила су били удаљени неколико десетина метара, окопавали су земљу…

На слици видимо разбијено стакло излога напуштеног локала. Грађани не само да су разбили стакло него су ту рупу искористили као импровизовану канту за смеће… Добра страна овога јесте што видимо да неки наши суграђани ипак не бацају смеће свуда по улици, али је ипак ово не примерено место за канту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На приказаним сликама видимо три различите зграде у непосредном центру града. Зграде имају специфичне детаље на фасадама, који су очигледно накндано додати… Некима се вероватно свиђају, шта ви кажете?

 

Да ли вам је тротоар са слике познат? Наравно да јесте, то је наш дивни тротоар преко пута школе. На слици видимо да по себи има занимљиве неразградиве детаље  – жвакe. Да ли сте знали да град троши и до неколико милиона евра средстава за уклањање жвака са тротоара у пешачкој зони? Желимо ли да град и даље троши енормне суме новца на овако баналне ствари поред свих кати за смеће, или желимо да нам град приушти нпр. нове аутобусе јавног превоза?

 

 

 

 

 

 

 

 

Три дате слике приказују, конкретно, мушку свлачионицу у сали за физичко наше школе. На првој слици се налази изгледом специфична клупа испод које се налази бачени папир, иако у свлачионици постоје две корпе за отпатке. Када видим ову слику запитам се да ли су деца којa су „украсила“ дату клупу овако креативна и код куће?

На другој слици видимо неко да је неко дете „покушало“ да баци смеће у корпу али очигледно није било довољно прецизно. Трећа слика нам говори то да нека деца очигледно мисле да су прозори у ствари албуми за сличице навијачких клубова… Мислим да нису ни свесни да су погрешили место за те сличице и да је стакло веома тешко опрати после сличица…

Да ли сте знали да су и кесе постале учесници у саобраћају? Ја нисам…

Неки људи су помешали канте за смеће и пепељаре са тротоарима, мора да су случајно погрешили…

Колико ја знам ово је седиште у аутобусу, а не папир…

Зашто би папири са обавештењима стајали на огласој табли. Вероватно им је место на поду.

Коме још треба чесма? Сигурно не ученицима у тоалету…

Бандера као огласна табла? Зашто да не!

„Слика говори више од хиљаду речи“ због чега се овај чланак баш састоји из њих. Надам се да сам овим чланком пробудио барем нечију свест о томе да смо ми они који одлучујемо о томе у каквој ћемо животној средини живети! Ако овако наставимо, наш прелепи град, будућа престоница културе, претвориће се у најобичнију депонију! Можете ли да замислите да се само месец дана не чисте улице од смећа, како би наш град изгледао и поред многобројних канти и контејнера на улицама. Уколико имате смеће у рукама и не знате шта ћете са њим то не значи да га требате истог тренутка бацити било где; стрпите се неколико тренутака сигурно ћете наићи на неки контејнер или канту, самим тим ћете и ви сами помоћи побољшању изгледа наше животне средине! Пробајте да замислите како би то било када би од нпр. 1000 људи који дневно прођу неком улицом 10% бацило само један опушак од цигарете на земљу. То би било 100 опушака, што морате признати да није мало, а канта за смеће се налази можда 100 метара даље… Морамо постати марљивији и бољи према нашој животној средини, јер ми ту живимо и то је наше исто као што је и наше двориште, у којем не бисмо бацали смеће. Надам се да ћемо престати то да радимо и да ћемо ускоро живети у чистој и уредној средини!

Марко Марић II5