Језик друштвених мрежа – скраћенице и употреба емотикона

Друштвене мреже су постале наша свакодненица. Instagram,Facebook,Twitter,Snapchat…представљају наш други живот/свет,који је често лепши од стварности. Као и већина мојих вршњака и ја користим друштвене мреже. Мање шерујем,више лајкујем. Сматрам да је то добар начин за комуникацију и дељење важних тренутака у животу,како срећних,тако и тужних. Друштвене мреже нам омогућавају да лакше и брже сазнамо нешто о некој особи која нас занима,такође постоје и многи профили са креативним садржајем као што су „Направи сам“ и многи други. Још један новитет који нам доносе друштвене мреже јесте интернет популарност. Све чешће се може видети како су појединци постали познати баш преко друштвених мрежа. Па тако и највећи дечији узори су данас многи јутјубери и блогери. Лоша страна интернет славе јесте стварање хејт група. Баш као што се навијачи деле по клубовима за које навијају, тако се и данашња омладина дели по томе ко кога воли односно не воли,хејтује.

Могућност комуникације је унапређена  ̶  данас постоје на десетине начина на које можемо комуницирати. Често куцкање порука,а мањак времена нас доводе до још једног новитета који нам доносе нове технологије,а то су скраћенице. Оне нам штеде време али исто тако нарушавају
правопис.

(најчешће грешке:ја би-уместо бих,незнам-уместо не знам)

Ово су најкоришћеније:

нмп-немам појма

Нзм-не знам

Бквлн-буквално

Хвл-хвала

Нис-ништа

Мсм-мислим…..

Скраћенице настају тако што од речи у нормалном облику избацимо самогласнике   хвала-аа=хвл

Да бисмо обогатили све те пусте речи емоцијама,у употреби су емотикони,такозвани емоји-ји. Изражавање емоција је одувек била људска потреба. Данас нам је то и више него доступно. Свакодневно напишемо на стотине порука и колико год то било тешко, донекле успевамо да изразимо своја осећања. Слажем се да никад нећемо моћи да дочарамо осећај туге,среће..који добијамо приликом непосредне комуникације, али смо ближи томе уз употребу емотикона.

Емотикони се разликују у односу на апликацију коју користите. Различити су на  Месинџеру и на Виберу…

Моји омиљени су:

Сваки емотикон има своје значење којим је исказана емоција. Више о томе можете пронаћи emojipedia.org

 

Како год и било,све ове могућности су заиста дивне,али ако имате прилику да се са неким видите уживо, искористите је. И не заборавите да су друштвене мреже и направљене ради проналажења старих пријатеља.

 

Милица Гојковић I-9